Hrvatska turistička zajednica izradila je informacijski sustav eVisitor, a dana 20.11.2015. objavljen je Pravilnik o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici (NN 126/15) kojm je sustav eVisitor propisan kao centralno mjesto prijave i odjave turista, naplate boravišne pristojbe i statističkog upravljanja podacima o obveznicima i turistima.

Obveza korištenja sustava od strane obveznika prijave i odjave te turističkih zajednica započinje 01.01.2016. godine, te se nakon toga datuma ukidaju svi alternativni načini prijave i odjave.
Oni korisnici koji imaju svoje informacijske sustave, mogu ih prilagoditi za razmjenu podataka sa eVisitorom, a sve potrebne informacije za programere nalaze se na linku: https://www.evisitor.hr/eVisitorWiki/Javno.Web-API.ashx

Za sve korisnike koji nemaju svoje informacijske sustave, eVisitor je web aplikacija na adresi www.evisitor.hr čije korištenje ne zahtjeva dodatno instaliranje na računalo i besplatan je za sve korisnike. Preduvjet za korištenje je da se do prvog dolaska gostiju obrate svojoj turističkoj zajednici koja će izdati korisničko ime, lozinku i TAN tablicu za prijavu u sustav, te uputiti na pomoćne materijale u svladavanju vrlo jednostavne i intuitivne aplikacije.

Za sve one koji ne posjeduju potrebnu informatičku opremu (računalo, pametni telefon ili tablet uređaj), novi Pravilnik predviđa instalaciju terminala u turističkoj zajednici na kojem će se moći izvršiti prijava i odjava turista uz asistenciju djelatnika TZ-a. Naglašavamo da je potrebno da obveznik samo prvi put osobno dođe u ured TZ općine Tisno po svoje pristupne podatke, uz obavezno predočenje identifikacijskog dokumenta, OIB-a i rješenja o pružanju usluga, a u slučaju da podatke preuzima opunomoćena osoba, mora imati pisanu punomoć od ovlaštene osobe, ovjerenu od javnog bilježnika.

U slučaju vlasnika kuća i stanova za odmor te stanovnika općine Tisno koji nemaju rješenje o pružanju usluga, ali imaju obvezu prijave svih osoba koje kod njih borave, umjesto rješenja moraju predočiti odgovarajući dokaz o vlasništvu nekretnine. Sve aktivnosti u sustavu se bilježe i vezane su uz korisničko ime, te je stoga vrlo bitno ozbiljno pristupiti prvoj registraciji i preuzimanju korisničkih podataka.

NOVO - 10.12.2015. - Dogovoreno je da se na samom početku rada sustava eVisitor za sve objekte u domaćinstvu (iznajmljivače) upiše dosadašnja šifra TZ-a. U početnim mjesecima 2016., MUP će dodijeliti objektima njihove jedinstvene oznake za dostavu podataka. Cijeli postupak je potpuno automatiziran, te sami iznajmljivači ne trebaju odlaziti u Ministarstvo unutarnjih poslova za dodjelu šifre MUP-a, već će ta šifra biti dodijeljena automatski njihovim objektima, a koji su evidentirani u sustavu eVisitor. Za sve objekte koji će se otvoriti u 2016. i dalje, vrijedit će gore opisana procedura ishodovanja šifre u MUP-u,
Osim što je sustav namijenjen za prijavu i odjavu turista, služit će i kao novi komunikacijski kanal putem kojeg će TZ upućivati obavijesti obveznicima.

Obveznicima će korištenje ove intuitivne aplikacije dodatno olakšati i već objavljeni materijali Hrvatske turističke zajednice:
- opće informacije o sustavu eVisitor: https://www.evisitor.hr/info/
- video materijali za obveznike: https://www.youtube.com/channel/UCRQ5Bx2JdGhcEtLCE5eze7g
- korisnička dokumentacija za obveznike LINK
- često postavljana pitanja FAQ