Šibenik

  • sibenik-noc
  • sibenik-panorama

Grad Šibenik je kulturno-prosvjetno, administrativno i privredno središte regije. U gradu se nalaze brojne kulturne institucije - Županijski muzej s odjelima: Arheološkim, Kulturno-povijesnim, Etnografskim, Galerijskim i Prirodoslovnim; Arhiv; Gradska knjižnica, Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine - Konzervatorski odjel Šibenik, Šibensko kazalište i Međunarodni dječji festival, Galerija Sv. Krševana, Uprava Nacionalnog parka " Krka ", Šibensko pjevačko društvo " Kolo " ( od 1899. ).
Među mnogim kulturno - povijesnim znamenitostima posebno se ističe Katedrala Svetog Jakova koja po svojoj ljepoti, konstrukcijskim posebnostima i stilskim značajkama katedrala nije samo najveći i najvrjedniji objekt graditeljskog naslijeđa Šibenika, već je po tome jedinstveni spomenik sakralnog graditeljstva upisan u UNESCOV registar 30. 11. 2000. Do Šibenika koji je udaljen svega 30 km ćete najjednostavnije stići autobusom koji redovno vozi sa autobusne stanice u Tisnome ili svojim osobnim automobilom.

Vodice

  • vila-imperial-vodice
  • vodice

Vodice su vodeća turistička destinacija Šibenske rivijere. Nude više od 10.000 postelja u sobama i apartmanima. Grad ima oko 10.000 stanovnika, a tijekom turističke sezone u njemu dnevno boravi više od 50.000 ljudi. Plava plaža je uređeno i potpuno opremljeno gradsko kupalište. Vodice su od Tisnog udaljene 12 kilometara, a dostupne su redovne autobusnim linijama ili osobnim automobilom.

Jezera, Murter i Betina

  • Murter-Betina
  • jezera

Otok Murter prvi put spominje grčki filozof Tolomej pod imenom Scardon. To je najveći i kopnu najbliži otok šibenskog arhipelaga. Veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokava, a to su ujedno i glavne tradicionalne kulture koje uzgaja domaće stanovništvo, no u novije vrijeme zbog izuzetnih prirodnih mogućnosti, turizam i turistička djelatnost postaju sve veći pokretač razvitka ovog otoka. Zbog položaja, blizine kornatskog otočja i veze otoka sa kopnom, mostom u Tisnu, sa svojim mjestima Jezera, Betina, Murter i Tisno najznačajnija je nautička baza Jadrana.

Pirovac

  • pirovac-miran
  • pirovac

Svega 3 kilometra udaljen od Tisnoga, Pirovac se smjestio na sjevernoj obali pirovačkog zaljeva, svojim lijepim prastarim licem tako vječno okrenut suncu, njegov zaljev prirodni je fenomen, deset kilometara usječen u kamen i mediteransko raslinje što svoje zanosne mirise miješa sa iskonskim morskim mirisima.