Osebujno dalmatinsko naselje kamenih kuća i kala, prostranih trgova, bujnog mediteranskog raslinja s dugom rivom te s mnoštvo konoba i ugostiteljskih objekata kao i prekrasnih plaža pruža sve što Vam treba za ugodan boravak.

  • barokni-vrt-tisno
  • tisno-brodice
  • tisno-detalj
  • tisno-detalj1
  • tisno-karavaj
  • tisno-na-badnjak
  • tisno-plaza
  • tisno-podizanje-mosta


Smješteno dijelom na otoku Murteru, a dijelom na kopnu, koje razdvaja uski morski tjesnac širok samo 38 metara, Tisno je najmlađe otočko naselje. Povezano je pokretnim mostom koji se za vrijeme ljetnih mjeseci podiže dva puta dnevno.
Most se započeo graditi odmah nakon propasti Mletačke republike, ali je na zahtjev drugih naselja na otoku ponovno prestala njegova gradnja. lpak, uskoro se gradi i na tom mjestu ostaje do danas iako je doživio niz rekonstrukcija. Potpuna rekonstrukcija i postavljanje novog pokretnog mosta, izvršena je u 1991. godini kada je na dan 20. kolovoza pušten u promet. Treba svakako istaći da je Tisno općinsko središte još od 1808. godine pa do 1962. godine kada je općina ukinuta, a nadleštva preuzela općina Šibenik. Međutim, nastankom samostalne države Hrvatske, ponovno je 1993. godine ustanovljena Općina Tisno. Kao jedinica lokalne samouprave u svom sastavu imala je i naselja Pirovac i Murter, koji su se 1997., odnosno 2000. godine izdvojili u samostalne Općine.

Nekadašnja uloga Tisnog danas je bitno promijenjena. U 19. stoljeću te u prvoj polovici 20. stoljeća Tisno je bilo osim administrativnog središta i kolijevka obrta i trgovine koja je naročito bila razvijena između dva svjetska rata. Uz obrt i trgovinu tradicionalna djelatnost je bila uzgoj loze i masline. Tisno se na ovom prostoru od svih naselja najprije počelo baviti organiziranom turističkom ponudom što je rezultiralo dolaskom stranih turista u vremenu između dva svjetska rata. Već tada je Tisno imalo pansione i hotel.

Današnja uloga Tisnog je malo drukčija. Mjesto je ostalo administrativni centar općine, ali je obrtništvo i trgovina za sada svedena na mnogo manju mjeru. Stanovništvo se i dalje bavi poljoprivredom, ali ekstenzivno i sa zanemarljivim rezultatima. Turistička djelatnost u Tisnome je jedna od onih koje stanovništvu osiguravaju bolju egzistenciju, postala je imperativ i u nju se ulažu veliki napori kako pojedinaca, tako i cijele zajednice. U Tisnom postoji hotelski smještaj, apartmani i sobe visoke kategorije te autokamp. Novim Prostornim planom predviđaju se područja za značajno jači zalet u gospodarstvu, primjerice na lokacijama Jazine i Rastovac na kojima je predviđena gradnja hotela, turističkog naselja i autokampova, u radnoj zoni Dubrava kod Tisna smještaj ekološko čistih pogona, gradnja marine nautičkog turizma u uvali Luka u Tisnom i na krajnjem istoku otočnog dijela Tisna. Značajan resurs Tisna je ljekovito blato i peloidi u uvali Makirina, posebice za razvitak zdravstvenog turizma. Tisno je i vjersko središte; na zavjetno hodočašće Gospi od Karavaja dolaze vjernici iz cijele zadarske i šibenske biskupije.