FOTO: ALEKSANDAR GOSPIĆ
Jedrenje i nautika

Zaplovite prekrasnim arhipelagom i istražite mirne uvale, privežite svoj brod u nekoj od gostoljubivih luka i marina, saznajte više o drvenoj brodogradnji i pomorskoj tradiciji, te osjetite strast za putovanjem na otvorenom tirkiznom moru!

Otok Murter je bitna točka u nautičkom turizmu na Jadranu, zahvaljujući trima marinama u mjestima Murter, Betina i Jezera, i ljepotama Murterskog mora, najveće dubine 94 metra, koje površinom zauzima 210 četvornih kilometara. Okružuju ga kamene perle NP Kornati (320 km2), najrazvedeniji otočni sustav Jadranskog mora od gotovo 150 otoka, otočića i hridi, zatim poznati šibenski otoci Žirje, Kakan i Kaprije te Tetovišnjaci- skupina od pet otoka i jedne hridi. Murtersko more, iako naizgled pitomo i idilično, izazov je za nautičare koji imaju iskustva s naglim i snažnim promjenama vjetra, te jakim morskim strujama kojima Murtersko more obiluje.

Luka Tisno

Na jugoistočnom dijelu otoka Murter nalazi se luka Tisno. Luka se sastoji od pristanišnog gata s lukobranom duljine 60 m na čijem vrhu je 20 m predviđeno za operativni vez, a ostatak od 40 m za komunalni vez. Na gat se nastavlja potpuno rekonstruirani obalni dio duljine 350 m, od čega je 150 m predviđeno za privez plovila u nautičkom turizmu. Sa sjeverne strane mosta nalazi se operativno pristanište namijenjeno privezu izletničkih brodova.

 

Možda Vas zanima i...