Kultura i baština

U potrazi za svjedocima minulih vremena, krenite stopama povijesnog naslijeđa ovog područja: istražite kompleks antičke, starokršćanske i srednjovjekovne arhitekture u Ivnju, pješačite do svetišta Gospe od Karavaja putem od 214 stepenica koji su hodočasnici prelazili na koljenima kako bi ispunili zavjet, te razgledajte vrijednu kulturnu baštinu!

Okruženje Tisnog bilo je nastanjeno još u prapovijesti, ali i u antičko doba, o čemu svjedoče, između ostaloga, ulomci prapovijesnih keramičkih posuda s arheološkog nalazišta u Dazlini, ostaci grada Colentuma - u blizini današnjeg mjesta Murter, te ostaci kompleksa ville rustice iz 2. i 3. st. pronađeni na arheološkoj lokaciji Ivinj. Ipak, samo mjesto Tisno nastalo je u srednjem vijeku i najmlađe je naselje na otoku Murteru. Naime, prvi put se Tisno spominje 1474. godine, kada stanovništvo nastanjuje ovaj kraj povlačeći se pred Turcima. Početkom 18. stoljeća, kad je prošla opasnost od turskih napada, sagrađen je most koji spaja otok Murter s kopnom, pa se Tisno počelo širiti i na kopneni dio.

Doseljavanjem nekoliko obitelji iz Italije Tisno dobiva poseban impuls, pa se, upravo u to vrijeme evidentnog napretka naselja, jačanja gospodarske osnove i povećanja stanovništva, grade značajni svjetovni objekti, gospodarsko stambene kuće, s karakteristikama dalmatinskog baroka kakve su se gradile u dalmatinskim gradovima. Osim spomenutih, vrijedni su i zanimljivi i spomenici sakralne graditeljske baštine, među kojima se posebno ističu: najstarija crkva u mjestu - župna crkva Sv. Duha iz 16. st, te Crkva Gospe od Karavaja, u koju već gotovo tri stoljeća, svake godine na 26. svibnja, hodočasti tisuće vjernika.

Možda Vas zanima i...